Većina novih i budućih korisnika često postavlja pitanje koja bi GstarCAD licenca bila najpogodnija za njihove potrebe. Na izbor verzije i licenciranja prvenstveno utiču priroda posla, opterećenje, broj osoblja, računarski resursi i budžetska ograničenja.

Srećom, GstarCAD nudi razne opcije licenciranja kako bi zadovoljio različite zahteve. Budite sigurni, postoji idealno rešenje dostupno za svakog kupca. Pogledajte sledeći članak da biste istražili različite tipove licenci i odredili najprikladnije rešenje za vaše specifične potrebe. Ovaj resurs će odgovoriti na sva vaša pitanja i pomoći vam da donesete informisanu odluku.

GstarCAD Standardni, Profesionalni ili Mehanički?

Razlika između GstarCAD Standard i GstarCAD Professional je uglavnom u 3D CAD funkcijama. Profesionalna verzija ima više funkcija i mogućnosti za 3D modeliranje i uređivanje (ACIS modeliranje), kao i više opcija za dinamičke blokove itd.

Koja GstarCAD licenca je prava za vas? Kompletan vodič za nove korisnikeGstarCAD Standard

GstarCAD Standard verzija obuhvata sve osnovne funkcije potrebne za 2D crtanje, uključujući podršku za datoteke, centar za dizajn, uređivanje teksta, slojeve i šrafure. Ako ne koristite alate za 3D uređivanje i modeliranje, standardna verzija bi mogla adekvatno da zadovolji vaše zahteve. Ova verzija je posebno pogodna za pojedince koji se prvenstveno bave izradom tehničkih crteža i izradom tehničke dokumentacije.

Koja GstarCAD licenca je prava za vas? Kompletan vodič za nove korisnike

GstarCAD Professional

GstarCAD Professional obuhvata sve karakteristike Standardne verzije zajedno sa dodatnim funkcionalnostima. Posebno je dizajniran za korisnike koji se bave 3D modeliranjem i koriste funkcije kao što su Ektrude, Fillet, Boolean i još mnogo toga. Štaviše, ova verzija olakšava uvoz STEP / IGES datoteka i nudi poboljšane opcije za uređivanje dinamičkih blokova, između ostalih prednosti.

Pročitajte više ovde.

Koja GstarCAD licenca je prava za vas? Kompletan vodič za nove korisnike

GstarCAD Mechanical

GstarCAD Mechanical obuhvata sve karakteristike koje se nalaze u Standard i Professional verzijama, zajedno sa brojnim dodatnim funkcionalnostima kao što su napredno dimenzionisanje, dizajn elemenata, biblioteke, šeme i opis materijala. Ova konkretna verzija je prvenstveno prilagođena CAD korisnicima specijalizovanim za mašinstvo i proizvodnju.

Koja GstarCAD licenca je prava za vas? Kompletan vodič za nove korisnike

Standalone, USB ili mrežna licenca?

Pored vrste licence (Standardna, Profesionalna, Mašinska, Arhitektura), korisnik treba da odluči i o načinu licenciranja. Na izbor licenciranja utiču radne navike i veličina tima. Srećom, GstarCAD nudi razne opcije licenciranja kako bi zadovoljio različite potrebe.

Vrsta licenciranja zavisi uglavnom od načina rada i broja zaposlenih. Na sreću, postoji nekoliko različitih opcija licenciranja dostupnih sa GstarCAD-om.

Tip licenciranja određuje kako će se program aktivirati i kako će se koristiti. Tip licenciranja se bira pravilno na osnovu radnih navika, broja PC uređaja i broja korisnika programa.

Pročitajte više Ovde.

Za više informacija ili odgovore na pitanja, molimo kontaktirajte naše CAD konsultante.

1 Stand-alone licenca

U ovom scenariju, vaša licenca dolazi u obliku serijskog broja. Da biste aktivirali svoju licencu u okviru softvera, jednostavno unesite ili nalepite serijski broj. Imate opciju da prenesete licencu na drugi računar, što zahteva da je deaktivirate (povratite) sa trenutnog i registrujete (aktivirate) na novom računaru. U ovoj situaciji, licenca je povezana sa hardverskom opremom računara, što vam omogućava da je koristite čak i bez internet veze.

Prednosti:

 • pogodno kada želite program samo na jednom računaru,
 • za korisnike koji ne menjaju često računare
 • najjeftiniji tip licence
 • lako aktiviranje
 • nije vam potrebna veza sa mrežom ili lokalnom mrežom – serverom.

Mane:

 • licence je teže preneti ili premestiti na drugi računar (prilikom prenosa licence na drugi računar potrebno je kliknuti na dugme ‘Vrati licencu’ i ponovo aktivirati program),
 • kada dođe do kvara hard diska i sl., potrebno je izvršiti proces obnavljanja licence (slanje obrasca i sl.), pošto nije bilo moguće deaktivirati licencu.
 • manje “isplativa” rešenja ako ima više korisnika,

2 USB (Dongle) licence

Vaš serijski broj je povezan sa USB ključem u ovom scenariju, što vam omogućava da ga koristite na bilo kom računaru sa instaliranim GstarCAD-om. Ako treba da radite na više lokacija (kancelarija, kuća i gradilište…), prenosiva licenca za USB ključ bi bila najbolja opcija za vas. Aktivacija je neophodna samo jednom, a računar će automatski prepoznati licencu pri narednim upotrebama kada se USB priključi.

Prednosti:

 • Koristite na različitim računarima
 • nije potrebna mreža i veza
 • Lako aktiviranje
 • Razmena licenci između korisnika

Mane:

 • USB ključ se može izgubiti ili oštetiti
 • Nadogradnja licence nije automatizovana
 • Mogućnost krađe ili gubitka licence (potrebno je kupiti novi USB uređaj)

 

3 Network licence

Mrežna licenca omogućava da više korisnika pristupi programu koristeći jedan serijski broj. Aplikacija „License Manager“ je instalirana na deljenom serveru u okviru lokalne mreže, gde se aktivira serijski broj. Ovo podešavanje omogućava da se program instalira na više računara i da ga koristi onoliko korisnika koliko ima zakupljenih mesta.

Menadžer licenci vodi evidenciju o broju licenci koje se koriste u bilo kom trenutku. Kada se GstarCAD pokrene, on proverava da li su dostupne licence. Ako je licenca besplatna, ona se dodeljuje korisniku iz skupa dostupnih licenci. Kada korisnik zatvori GstarCAD softver, sedište za mrežnu licencu ponovo postaje slobodno i može ga koristiti drugi korisnik na drugom računaru.

Prednosti:

 • lakša administracija i kontrola, sve licence su centralizovane na jednom serveru, umesto na pojedinačnom računaru.
 • licenca se može koristiti na bilo kom računaru povezanom na lokalnu mrežu u kancelariji,
 • bolje korišćenje licenci (korisnici mogu da koriste svaku besplatnu licencu),
 • Isplativije rešenje kada kompanija ima nekoliko GstarCAD korisnika,
 • mrežna licenca se može “pozajmiti” (Borrov license) sa servera i koristiti bilo gde (jedna od mrežnih licenci tako postaje samostalna na određeno vreme)

Mane:

 • Kada se server sruši ili ste bez interneta, svi korisnici gube pristup i ne mogu da koriste licencu
 • pogodniji za veće kompanije gde ima više licenci
 • u slučaju rada van kancelarije potreban vam je pristup preko VPN-a
 • moguće su komplikacije prilikom aktivacije licence (bezbednosna podešavanja itd.)
 • skuplji od samostalne licence,

Stalna dozvola ili zakup?

Licence za iznajmljivanje se obično nude na osnovu godišnje pretplate. Opcija trajne licence je najpoželjnija zbog svojih finansijskih prednosti i nedostatka ograničenja.

1 GstarCAD trajna licenca

Uz trajnu licencu, plaćate jednokratno za licencu i ne morate da iznajmljujete softver. Licencirani softver vam pripada na neodređeno vreme, iako će nadogradnja na novu verziju softvera izazvati dodatne troškove. Za one sa trajnom licencom, preporučljivo je da razmotre kupovinu godišnje pretplate za održavanje i podršku „365 AutoReneval Subscription“.

Ova pretplata uključuje redovne nadogradnje softvera, ažuriranja i popravke, kao i profesionalnu daljinsku tehničku pomoć sa prioritetom za aktivaciju i probleme sa licencama, kao i rešavanje problema sa korišćenjem GstarCAD softvera, dostupno svakog radnog dana od 9:00 do 15:00 .

Nadogradnja softvera ili ulaganje u održavanje licence (365 AutoReneval Subscription) nije obavezno i ostaje opciono.

2. GstarCAD Godišnja licenca (zakup)

GstarCAD pruža mogućnost pretplate (iznajmljivanja) koja se može iznajmiti na godinu dana ili duže. Važno je napomenuti da ne postoji obaveza potpisivanja ugovora prilikom iznajmljivanja licence. Međutim, nakon godinu dana od prve kupovine, licenca će isteći. Ako želite da nastavite da iznajmljujete licencu još godinu dana, slobodno nam se obratite. Odlukom za godišnju licencu, takođe ćete dobiti VIP tehničku podršku i pristup svim nadogradnjama.

Još uvek niste sigurni?

Nadamo se da su vam sada jasniji način licenciranja i tip GstarCAD softvera.

Ako vam je potrebna dodatna pomoć ili savet, kontaktirajte nas.

Preuzmite besplatnu 30-dnevnu demo verziju ako već niste.