Učite šta su DGN datoteke i kako otvoriti DGN datoteke! U ovom kratkom vodiču ćete razumeti šta su DGN datoteke. Prvo da vidimo šta su formati CAD datoteka i koje vrste postoje.

Šta su formati CAD datoteka?

Formati CAD datoteka su vrste CAD datoteka sa različitim ekstenzijama datoteka. Baš kao što uobičajeni formati slika uključuju različite vrste datoteka sa različitim ekstenzijama kao što su JPEG, PNG, GIF, itd., glavni formati CAD datoteka uključuju DWG, DXF, DGN, itd. Različiti formati CAD datoteka imaju svoje prednosti i mane u pogledu čuvanja CAD crteža ili modela.

Šta je DGN datoteka?

Računarski podržani dizajn (CAD) je integralni deo različitih industrija, omogućavajući profesionalcima da kreiraju detaljne i tačne dizajne i digitalne modele za svoje projekte. U okviru CAD-a, DGN format datoteke ima značaj. DGN, što znači Dizajn, je format datoteke koji je prvenstveno povezan sa Bentley Systems-ovim MicroStation softverom, ali ga podržavaju i drugi CAD programi.

DGN datoteka je binarni format datoteke koji se koristi za skladištenje 2D i 3D dizajnerskih podataka, uključujući crteže, modele i druge geometrijske reprezentacije. Često se upoređuje sa AutoCAD-ovim DWG formatom datoteka, ali su DGN datoteke specifično povezane sa Bentley-ovim MicroStation-om, popularnim CAD softverom za arhitekte, inženjere i dizajnere.

Interoperabilnost DGN datoteka?

Interoperabilnost: Jedna od značajnih karakteristika DGN datoteka je njihova interoperabilnost sa drugim CAD softverom. Iako je MicroStation primarni softver povezan sa DGN-om, mnogi drugi CAD programi mogu uvoziti i izvoziti DGN datoteke, unapređujući saradnju između profesionalaca koji koriste različite alate za dizajn. Ova interoperabilnost promoviše efikasnost i fleksibilnost u multidisciplinarnim projektima..

MicroStation je CAD softverska platforma za dvodimenzionalni i trodimenzionalni dizajn i crtanje, razvijena i prodavana od strane Bentley Systems i korišćena u arhitektonskoj i inženjerskoj industriji. Generiše 2D/3D vektorske grafičke objekte i elemente i uključuje mogućnosti modeliranja informacija o zgradi (BIM). Trenutna verzija je MicroStation CONNECT Edition, koja je izdata u januaru 2024.

MicroStation se široko koristi za dizajniranje infrastrukturnih projekata, kao što su putevi, mostovi, zgrade, železnice i elektrane.

Kako otvoriti DGN datoteke u GstarCAD-u?

Ne, nije vam potreban MicroStation da biste otvorili svoje DGN datoteke. Možete otvoriti DGN datoteke u GstarCAD-u. DGN datoteke su domaći format za MicroStation, CAD softversku platformu za dvodimenzionalni i trodimenzionalni dizajn i crtanje. GstarCAD podržava potpunu podršku za DGN datoteke i povezane komande, kao što su DGNIMPORT, DGNATTACH, DGNADJUST, DGNMAPING. Možete uvesti i povezati DGN datoteke kao podlogu u GstarCAD-u i prilagoditi njihova svojstva i mapiranje.

Možete otvoriti DGN datoteke sa MicroStation-om. Ako ne posedujete MicroStation, možete otvoriti DGN datoteke i na drugim CAD platformama poput GstarCAD-a ili AutoCAD-a. DGN datoteke su kompatibilne sa AutoCAD-om i GstarCAD-om, pa možete lako otvoriti DGN datoteke u GstarCAD-u. Preuzmite svoj besplatni probni GstarCAD i pokušajte otvoriti DGN datoteke.

Uvoz i izvoz CAD datoteka

GstarCAD podržava sledeće formate podataka.

Uvoz: WMF, SAT, DGN, DWF, 3DS

Izvoz: DWF, DWFX, WMF, SAT, STL, EPS, DXX, BMP.

Kako uveste svoje CAD datoteke u druge formate

GstarCAD podržava glavne formate datoteka, i korisnici mogu uvoziti podatke iz drugih formata datoteka u trenutni crtež.

Šta je DGN datoteka?

Kako izveste svoje CAD datoteke u druge formate

GstarCAD podržava glavne formate datoteka koje podržavaju i drugi popularni CAD softveri

Šta je DGN datoteka?

Tipovi najčešće korišćenih ekstenzija CAD datoteka

GstarCAD je potpuno kompatibilan sa glavnim CAD softverom u formatu podataka, podržavajući najnoviji DVG/DKSF TM.

Šta je DGN datoteka?

.DWG datoteka

DWG datoteka je format datoteke koji je tesno povezan sa softverom za računarski podržani dizajn (CAD). Naziv DWG potiče od reči “drawing” (crtež), a DWG datoteke mogu sadržavati i 2D i 3D grafiku.

.DXF datoteka

DXF je skraćenica za Drawing Exchange Format, koji je format datoteke za razmenu crteža dizajniran za deljenje podataka o crtežima između različitih CAD softvera.

Kako otvoriti DGN datoteke u AutoCAD-u?

Kao i GstarCAD, AutoCAD takođe podržava DGN format datoteke, omogućavajući korisnicima da bez problema uvoze i rade sa crtežima kreiranim u Bentley MicroStation softveru ili drugim softverima kompatibilnim sa DGN unutar AutoCAD okruženja.

Proces je sličan, samo pratite ove korake:

  1. Pokrenite AutoCAD i idite na karticu “Insert” na traci.

    2. Izaberite “DGN” iz panela “Import”.

    3. U dijalogu “Import DGN”, pretražite i pronađite DGN datoteku koju želite otvoriti.

    4. Izaberite željene postavke za slojeve, razmeru i druge opcije.

    5. Kliknite na “OK” da biste uvezli DGN datoteku u AutoCAD.

Otvorite svoje DGN datoteke danas uz pomoću GstarCAD-a!

Otkrijte konačno rešenje za softver za računarski podržani dizajn (CAD) za 2D crtanje i lako otvaranje vaših DWG, DXF, DGN datoteka. Iskusite besprekoran prelazak s neuporedivom kompatibilnošću. Sa GstarCAD-om 2024, nema potrebe za prilagođavanjem ili učenjem novog interfejsa, jer oponaša poznatost tradicionalnog CAD softvera. Prihvatite budućnost CAD alternativa i otključajte svet mogućnosti.

GstarCAD 2024 je pušten s novim funkcijama i unapređenjima u pogledu performansi, API-ja i dinamičkog unosa. Proverite ovu objavu za više informacija o tome kako GstarCAD 2024 podiže vaš dizajn na sledeći nivo.

Preuzmite GstarCAD besplatnu probnu verziju besplatno.