SketchUp, koji je razvio Trimble Inc., postao je vodeće ime u svetu 3D modelovanja i dizajna. Sa nizom proizvoda koji se bavi ugostiteljima do različitih potreba, SketchUp nudi svestrani set alata za profesionalce, hobiste i početnike. Postoji nekoliko Sketchup proizvoda i to može biti zbunjujuće. U ovom članku ćemo istražiti i uporediti sve SketchUp softverske proizvode koji će vam pomoći da donesete informisanu odluku na osnovu vaših specifičnih zahteva.

1. SketchUp Free

SketchUp Free je web verzija SketchUp-a koja omogućava korisnicima da kreiraju 3D modele direktno u veb pregledaču. To je odlična ulazna tačka za početnike, studente i neobavezne korisnike koji ne zahtevaju napredne funkcije. Alatka pruža osnovne mogućnosti modelovanja, što je čini dostupnom svima koji imaju internet vezu. Jednostavnost interfejsa i lakoća korišćenja čine ga idealnim izborom za brze projekte ili one koji tek počinju sa 3D modelingom. Interfejs zasnovan na Vebu razlikuje se od verzije radne površine (PRO verzije). Aplikacija nije pogodna za komercijalnu upotrebu i ne podržava dodatke (ekstenzije). SketchUp Free ne može da uveze DWG datoteke.

2. SketchUp Shop

SketchUp Shop je sledeći korak u odnosu na SketchUp Free, koji nudi dodatne funkcije i mogućnosti. Usmeren ka hobistima i projektima malih razmera, SketchUp Shop uvodi funkcije kao što su napredne opcije 3D izvoza, omogućavajući korisnicima da izvoze svoje modele u različitim formatima datoteka. Mogućnost korišćenja SketchUp Shop-a van mreže je još jedna vredna funkcija, koja pruža fleksibilnost korisnicima koji možda nemaju uvek pouzdanu internet vezu. SketchUp Shop vam omogućava da uvezete DXF / DWG crteže u svoj projekat, da ih koristite kao referencu prilikom izrade modela.

3. SketchUp Pro

SketchUp Pro je flagship proizvod, dizajniran za profesionalce i entuzijaste koji zahtevaju sveobuhvatan set alata za 3D modelovanje, prikazivanje i dokumentaciju. Obuhvata sve funkcije sketchUp Free i Shop,sa dodatnom funkcionalnošću kao što je LayOut za kreiranje detaljnih 2D crteža i dokumentacije (odeljci, podovi). SketchUp Pro takođe podržava proširenja nezavisnih proizvođača, omogućavajući korisnicima da poboljšaju svoj tok posla specijalizovanim alatkama. SketchUp Pro, inicijalna verzija koja postoji već dve decenije, je renomirana i vanvremenska desktop varijanta softvera. SketchUp Pro vam takođe omogućava da uvezete DXF / DWG crteže i da kreirate model iz postojeće CAD datoteke. U ovoj verziji možete koristiti Sandbox alate za modelovanje terena. SketchUp Pro vam omogućava da kreirate model sa fotografije (Match Photo command) i on ima mnogo više funkcija koje poboljšavaju efikasnost i čine vaše modelovanje mnogo bržim.

4. SketchUp Studio

SketchUp Studio je all-inclusive paket koji kombinuje SketchUp Pro sa nekoliko dodatnih alatki za pojednostavljavanje procesa dizajniranja. On uključuje Sefairu za analizu energije, Trimble Connect za saradnju i deljenje datoteka i SketchUp Viewer za imerzivna AR/VR iskustva. SketchUp Studio je idealan za arhitekte, dizajnere i profesionalce koji zahtevaju sveobuhvatan paket alata za završetak svog projekta od koncepta do završetka. Vray rendering plugin za kreiranje realističnih nad vizuela koji oduzimaju dah uključen je u studijsku licencu. Ako imate Pro licencu, ona nije uključena.

5. SketchUp za škole

Kao što ime sugeriše, SketchUp za škole je edukativna verzija SketchUp-a dizajnirana za upotrebu učionica. On studentima i edukatorima pruža platformu za saradnju i prilagođenu korisnicima za učenje 3D modelinga. Iako deli sličnosti sa SketchUp Free, SketchUp za škole nudi dodatne funkcije prilagođene obrazovnom okruženju, promovišući kreativnost i veštine rešavanja problema među učenicima.

Tabela poređenja

Da rezimiramo ključne razlike među SketchUp proizvodima, pogledajmo detaljnije njihove funkcije:

Funkcija SketchUp Free SketchUp Shop SketchUp Pro SketchUp Studio SketchUp za škole
Zasnovano na
webu
Da Da Ne Ne Da
Napredni izvoz Ograničeno Da Da Da Ograničeno
Raspored Ne Ne Da Da Ne
Proširenja nezavisnih prizvođača Ne Ne Da Da Ne
Sefaira Ne Ne Ne Da Ne
Trimble Connect Ne Ne Ne Da Ne
SketchUp Viewer Ne Ne Ne Da Ne
Alatke za modelovanje Da Da Da Da Da
Čvrsti alati Ne Da Da Da Ne
Sandbox tools Ne Ne Da Da Ne
3D warehouse Da Da Da Da Da
Geo-lokacija Da Da Da Da Da
3D print & CNC Ne Da Da Da Da
Izvoz DWG & DXF Ne Da Da Da Ograničeno
AR/VR Ne Ne Da Da Ne
Napredne kamere Ne Ne Da Da Ne

Koja verzija SketchUP je najbolja za vas?

Najbolja i preporučena verzija programa SketchUp zavisi od vaših specifičnih potreba, profesionalnih zahteva i budžeta. Svaka verzija SketchUp mačaka do različitih korisničkih profila, od početnika do naprednih profesionalaca. Evo kratkog pregleda koji će vam pomoći da se odlučite:

1. SketchUp Free:

o Najbolje za: početnike, neobavezne korisnike, one sa tesnim budžetom.

o Prednosti: Besplatno, zasnovano na vebu, lako se koristi za osnovno 3D modelovanje.

o Mane: Ograničene funkcije u poređenju sa plaćenim verzijama.

SketchUp Shop:

o Najbolje za: Hobiste, projekte manjeg obima, korisnike kojima je potreban pristup van mreže.

o Prednosti: Dodatne funkcije u poređenju sa SketchUp Free, pristupom van mreže.

o Mane: Manje napredno od SketchUp Pro.

SketchUp Pro:

o Najbolje za: profesionalce, arhitekte, dizajnere, one kojima su potrebne napredne funkcije.

o Prednosti: Sveobuhvatno 3D modelovanje, LayOut za detaljne 2D prezentacije, podrška za proširenja trećih strana.

o Mane: Zahteva jednu kupovinu ili pretplatu, možda je naprednija nego što je potrebno za neke korisnike.

SketchUp Studio:

o Najbolje za: arhitekte, dizajnerske profesionalce, one koji zahtevaju kompletno rešenje.

o Prednosti: Uključuje sve funkcije programa SketchUp Pro, zajedno sa dodatnim alatkama za analizu energije, saradnju i imerzivna iskustva.

o Mane: Veći trošak u poređenju sa drugim verzijama.

SketchUp za škole:

o Najbolje za: obrazovne ustanove, studente i vaspitačice.

o Prednosti: Dizajniran za korišćenje učionica, saradničkih karakteristika, besplatan za podobne obrazovne institucije.

o Mane: Ograničene funkcije u poređenju sa komercijalnim verzijama.

U krajnjoj liniji, najbolja verzija sketchUp-a za vas zavisi od određenog predmeta korišćenja, budžeta i željenih funkcija.

Izbor odgovarajućeg SketchUp proizvoda zavisi od pojedinačnih zahteva i nivoa veština. Za početnike i entuzijaste, SketchUp Free i Shop su idealne opcije, dok SketchUp Pro pruža sveobuhvatan asortiman alata za profesionalce.

SketchUp Studio je prilagođen zadovoljavanju potreba pojedinaca koji traže sveobuhvatno rešenje, posebno u sektorima arhitekture i dizajna.

Sa druge strane, SketchUp za škole služi kao edukativna platforma, promovišući kreativnost i saradnju unutar učionice. Detaljno procenite svoje potrebe i preferencije za određivanje najpogodnijeg SketchUp proizvoda koji se poravnava sa vašim ciljevima.

Besplatno preuzimanje?

Želite li da isprobate besplatnu verziju softvera? Ili ste zainteresovani da saznate više o ceni SketchUp softvera. Pišite nam ili nas kontaktirajte na kratku konsultaciju sa našim stručnjacima.